perjantai 8. heinäkuuta 2016

Toivepostaus: Minun syömiseni

Olen välillä postauksissa käyttänyt ruokakuvia omasta arjestani.
Koska yksittäinen ateria ei vielä kerro koko totuutta, kuvasin muutamalta päivältä aterioitani ja näytän nyt osatotuuden siitä, miltä minun syömisesi näyttävät. Osatotuuden siksi, että kenenkään syömisistä ei voi muutaman päivän perusteella tehdä kuin olettamuksia ja ehkä nähdä suuntaa, lisäksi muutamalle päivälle harvemmin osuvat ne kaikki arkea kuvaavat tunnetilat, ruokailupaikat ja -tilanteet, joita kaikki arjessa kokevat ja jotka enemmän tai vähemmän syömisiin vaikuttavat.

Olen joskus aiemmin kertonut kuinka omia syömisiäni kuvaa kausittaisuus.
Välillä esimerkiksi herkuttelen joka päivä, joskus vain pari kertaa viikossa, joskus kasvisten syönti on retuperällä ja joskus taas vatsa oikuttelee ja syömiset ohjautuvat yksipuolisempien valintojen piiriin, välillä kokeilen uusia reseptejä ja uutuustuotteita, välillä mennään samoilla ruoilla. Koska olen ajan mittaan havainnut syömisissäni tämänkaltaista kaavaa, en huolestu, vaikka esimerkiksi herkkuja menisi välillä enemmän enkä säikähdä pikaruokien syömisestä tai kylässä tarjottavista. Päälinjat ovat kuitenkin (yleensä) aina kunnossa eli säännöllinen ateriarytmi ja tietoisesti värikkyyteen sekä riittävyyteen pyrkiminen.

Toisen syömisiä arvioidessa on tärkeää muistaa yksilöllisyys, tottumukset sekä elämäntavat.
Se, miten minä syön, ei ole suoraan kopioitavissa jonkun muun syömisiin. Se, mitä toivon kuvistani voivan päätellä on se, että syödä saa reippaasti, värikkäästi ja kaikenlaisia ruokia. Hiilihydraattien tai rasvan pelolle ei todellakaan ole tarvetta. Jos minä olisin aktiiviliikkuja, minun tulisi näistä syömisistä lisätä esimerkiksi viljavalmisteiden määrää. Jokaiselle aterialle olen pyrkinyt aina sisällyttämään kasviksia, hedelmiä tai marjoja, viljavalmisteita tai pähkinöitä, vähintään yhden selkeän pehmeän rasvan lähteen ja maitovalmisteita, kananmunaa, lihaa, kalaa tai kanaa.  Nälkää ei aterian jälkeen kuulu jäädä. Ja jos joltakin aterialta on jotakin jäänyt puuttumaan, kompensoin puutteita seuraavalla aterialla, seuraavana päivänä tai viikkona. Syömisissäni on aina mukana jonkin verran tietoisuutta ja osa menee vanhasta tottumuksesta ja kokemuksen kautta opittuna. Syömisiäni ja muita arkisia tapojani tarkistan, mikäli esimerkiksi liikun enemmän, vatsa vaivaa, olo on väsynyt, on jatkuvia mielitekoja tms.

Oman kehon kuuntelusta on tulossa postausta lähiaikoina. Sitä ennen suosittelen vilkaisemaan Steffin blogikirjoitusta aiheesta.

Ruoan lisäksi otan D-vitamiinia, monivitamiinia ja kausittain kalaöljykapseleita. Minulla on herkkä vatsa, joka näkyy ruokavaliossani mm. säännöllisen rukiin käytön poissaololla. Hapankorppuja syön silloin tällöin. Suurin apu itsellä vatsaoireisiin on ruokavalion ohella ollut riittävä nukkuminen ja rentoutuminen. Kuitulisää esim. psyllium, pellavasiemenrouhe, käytän välillä, nyt kesän aikana se on ollut tauolla.


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: Hyvää viikonloppua!


Ps. Muutaman karkin, mansikan ja viinirypäleen saa päivien syömisiin vielä lisätä :)

-Katja-
3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, tätä oli odotettu. :) Riisikakut kiivillä menee kokeiluun!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Voi siulla on ihana blogi!! :) Mie oon tällä hetkellä ravintovalmennuksessa ja olen jo vuosia ollut todella kiinnostunut ravinnosta ja liikunnasta, joten blogisi on oikea aarre :) Täältä kyllä tulee ehdottomasti yksi innokas lukija joukkoosi! :)

  Jos haluat käydä katsomassa, miten elämänmittaiset muutokset lähtevät sujumaan kohdallani, tervetuloa katsomaan; http://eemmaot.blogspot.fi :)

  VastaaPoista