lauantai 23. heinäkuuta 2016

Oman kehon kuuntelu osa 2

Viime viikolla alkoi uusi postaussarja liittyen oman kehon kuunteluun, ensimmäinen osa sitä löytyy täältä. Kirjoitin lyhyesti kokemusten ja kokeilujen merkityksestä, tottumuksista, suosituksista ja  omannäköisyydestä. Tässä postauksessa kerron omalla kohdallani merkittävimmistä oman kehon kuuntelemisen oppimiseen liittyvistä tekijöistä.

Oikeastaan parempi olisi puhua merkittävimmistä opettajista liittyen oman kehon toimintaan. Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut ihmiskehon toiminnasta. Teho-osastoa seurasin televisiosta tiivisti ja biologian ja psykologian tunneilla kuuntelin mielenkiinnolla. Ennen ravitsemusterapeutin ammattia haaveilinkin lääkärin opinnoista. Ruoka ja ravitsemus kuitenkin veivät mennessään kun perheessäni jo toisella todettiin keliakia. Itselläni oli laktoosi-intoleranssi vaivannut välillä enemmän välillä vähemmän ala-asteikäisestä asti. Terveyden arvostaminen ja syömisen ja terveyden yhteys ovat siis olleet minussa jo kotoa lähtien.

Kotoa oppii. Koulusta oppii. Kokemuksista oppii.

Kokkolassa sijaitsevan kahvilan ulkoseinällä lukee viisaita :)

Ravitsemustiedettä opiskellessa usko elintapojen ja terveyden yhteyteen vain vahvistui. Opiskellessa opin tutkailemaan itseäni ja omassa kehossa tapahtuvia asioita ikäänkuin ulkopuolelta. Samaa itseni havainnointia olen jatkanut opintojen päätyttyä ja opiskellut asiasta lisää työni puitteissa. Tätä tutkijana omalle keholle toimimista pidän yhtenä olennaisena tekijänä oman kehon kuuntelussa.  Ja ammattilaisia liittyen terveyteen ja ravitsemukseen tärkeinä opettajina suuntamaan havaintojani. Kriittisyys, avoimuus ja uskallus nähdä ja kokea uutta ja erilaista ovat avanneet ihmiskehon (ja mielen) toimintaa minulle tavalla, josta olen opettajilleni koulussa, yliopistolla ja  työelämässä todella kiitollinen.

Itsensä arvostaminen lähtee muun muassa ruokapöydästä
Kaiken taustalla on kuitenkin asia, minkä uskon olevan kaiken a ja o. Asia, joka ainakin osittain on kotoa saatua. Asia, jota ei mielestäni voi suoranaisesti opettaa.

Se on mielenkiinto omaa terveyttään ja omaa kehoa kohtaan. Se on arvostus omaa ainoaa kehoa kohtaan, jota ei voi minkään kaupan tiskiltä ostaa, mutta jonka uskon olevan meissä kaikissa sisäänrakennettuna. Se vain täytyy löytää. Etsimisessä kannattaa hyödyntää muita ihmisiä, alan asiantuntijoita, kirjallisuutta... Periaatteessa mitä vain, mikä nostaa pinnalle halun huolehtia itsestään, halun oppia itsestä uutta. Sillä se on avain kestävään oman kehon kuunteluun.

Seuraavassa postauksessa lisää tärkeistä opettajista oman kehon kuuntelemiseen

- Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti