keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Säästöliekkiä selättämässä

Olin viikonloppuna erittäin mielenkiintoisessa koulutuksessa.
Kouluttajat olivat myös sieltä mielenkiintoisimmasta päästä: elintapalääkäri Vilho Ahola, ravitsemusterapeutti Anette Palssa, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg sekä valmentaja ja fysioterapeutti Sanna Eloranta. Aiheena oli säästöliekki, sen vaikutukset ja säästöliekin purkaminen. Liikkumisen, ravinnon ja hyvän unen maailmassa pitkälti liikuttiin. Ohjelmasta lisää täällä.

Koulutus järjestettiin Helsingissä. Lauantai-aamu alkoi varhain, juna Kokkolasta lähti puoli kuuden aikaan. Väsymys kuitenkin karisi sopivasti junamatkan aikana ja viimeistään Kampin Terveystalolle saavuttua innostava ilmapiiri vei mukanaan. Kouluttautumaan oli tullut paitsi muita ravitsemusterapeutteja, myös mm. valmentajia ja personal trainereita ja sairaanhoitajia.  Erilaisista taustoista huolimatta porukkaa yhdisti paitsi samat kiinnostuksen kohteet myös samankaltaiset asiakas- tai potilastapaukset, joita haluttiin oppia auttamaan entistä paremmin. Säästöliekki nimittäin on paitsi erittäin vahva vaikuttaja yleiseen terveydentilaan ja vointiin, myös haastava hoitaa.

Säästöliekillä siis tarkoitetaan tilaa, jossa ihmisen perusaineenvaihdunta on hidastunut ja lihasmassaa menetetty. Säästöliekistä kärsivä henkilö voi olla väsynyt, alavireinen, jatkuvasti paleleva ja kärsiä seksuaalisesta haluttomuudesta. Naisilla kuukautiset voivat olla poissa tai epäsäännölliset ja liikkujilla kehittyminen ja palautuminen heikkoa. Painon jatkuva nousu tai junnaaminen voi kieliä säästöliekistä, paino sinällään voi olla kaikkea sairaalloisen matalan ja sairaalloisen ylipainon väliltä. Säästöliekin taustalla voi olla esimerkiksi riittämätön syöminen tarpeisiin nähden, tietoisesti tai tiedostamatta, jonka vuoksi keho sopeutuu eloonjäämismoodiin eikä toimi optimaalisesti. Rajuilla tai toistuvilla laihdutuskuureilla voi kehittää itselleen helposti säästöliekkitilan, keho kun ei jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa lähdekään leikkiin mukaan, vaan pyrkii stabiloimaan toimintonsa olemassaolevien resurssien mukaan. Kehomme on fiksu, eikö?.

Koulutuksen parasta antia oli ehdottomasti aiheen käsittely usealta eri kantilta ja maanläheisellä tavalla kerrottuna. Rakastan itse vertaiskuvia, abstakti tai vaikeasti nähtävissä oleva asia on helpompi ymmärtää, kun ilmiöitä verrataan tuttuihin ja konkreettisiin asioihin ja olentoihin.  Jänikset, ketut ja metsäpolut vilisivät puheissa ja sunnuntaina jo kuulijatkin käyttivät samoja mielikuvia. Todennäköisesti minunkin puheissa näitä eläimiä tullaan kuulemaan :D.  Oli myös hienoa kuulla, miten toiset erilaisia ongelmatilanteita ovat ratkoneet,  hyvä siis todellakin laitettiin viikonloppuna kiertämään. Ehkä jonakin päivänä yhdessä asioita ratkomalla saadaan suomalaisten hyvinvointia entistä paremmalle tolalle :)

Paitsi että koulutuksessa oli tavoitteena sekä jakaa tietoa että pohtia yhdessä asioita, oli kantavana ajatuksena myös verkostoitua eri asiantuntijoiden kesken. Nimittäin yhdessä esimerkiksi lääkärin, ravitsemusterapeutin, fysioterapeutin ja valmentajan kanssa voidaan jalkauttaa tarvittavat elämäntapamuutokset asiakkaan tai potilaan arkeen paremmin kuin pelkästään yksittäisillä yhden tai kahden asiantuntijan käynneillä, jonka jälkeen muutoksien konkreettinen toteutus jää asiakkaan/potilaan harteille. Tämänkaltaista yhteistyötä siis oli jo kokeiltu ja se hyväksi havaittu. Jäinkin pohtimaan yhteistyön merkitystä omassa työssäni. Teen ellen päivittäin niin ainakin viikottain yhteistyötä fysioterapeuttimme ja psykoterapeuttimme kanssa. Vaikka yhteistyö auttaakin, jään joskus miettimään lisäksi taskussa kulkevan terapeutin tarvetta muutosten ollessa vaikeita tai pelottavia käytännössä toteuttaa. Toistaiseksi en ole itseäni pystynnyt kloonaamaan, valitettavasti ;). Ehkä samanhenkinen valmentaja voisi ratkaista tämän ongelman?

Viikonlopun saldon kruunasivat sauna ja sushibuffet. Kokkolassa kun sushipaikkoja valitettavasti ei ole, niin käyn sushilla muualla aina kun vain hyvä paikka löytyy. Huomatkaa "vähän" yliarvioitu wasabin määrä. Huomaa, että edellisestä sushiateriasta on aikaa ;)

Kiitos kivasta viikonlopusta kouluttajille ja muille mukanaolleille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti