tiistai 12. huhtikuuta 2016

Haaste Offline-aika unikokeiluun!

Uni, lepo, rentoutuminen on meille yhtä tärkeää kuin riittävä syöminen, ihmissuhteet ja liikkuminen. Käytännössä se ei kuitenkaan toteudu. Kuulin radiosta nykyihmisten nukkuvan tunnin vähemmän kuin ennen vanhaan. Mihin tämä tunti sitten kuluu? Mitä se meille antaa?

Ei mitään hyvää ainakaan.

Hyvä yö vaatii vastapainoksi hyvän päivän ja rauhallisen illan. Mikäli päivä kuluu menossa ja vilskeessä, paineiden ja vaatimusten ristitulessa, tuntikausia ruudun ääressä istuen tai puhelinta näpräten, on tiedossa takuuvarmasti vaikeuksia nukahtaa, liian lyhyitä yöunia, heräilyjä yöllä, pinnallisia unia ja painajaisia.  Aamulla ollaan sitten väsyneitä, päivällä nuutuneita, kireitä ja kipeitä samaa meininkiä jatkamaan.  Jos lisäksi syödään huonosti, liikutaan liikaa tai liian vähän ja jäädään vaille antoisia ihmiskontakteja, ollaan pahasti huonon olon kierteessä.

Joskus se yksikin tunti voi olla ratkaiseva.

Eräs merkittävä tapa parantaa oman unen laatua on sulkea tuntia ennen nukkumaanmenoa televisio, tabletti, tietokone ja hiljentää kännykkä. Ruutulaitteiden sinivalo nimittäin häiritsee kehon luonnollisen unihormonin melatoniinin tuotantoa, jolloin uneen pääseminen vaikeutuu. Lisäksi esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa tai sängyssä seurattujen televisiosarjojen, uutisten, blogien ja facebookin sisällöt voivat jäädä pyörimään mieleen laitteiden sulkemisen jälkeen, jolloin unta varten rauhoittuminen voi olla hankalaa.

If-vakuutusyhtiö haastaa nyt suomalaisia offline-aikaan klo 22-07 tavoitteena parempi uni. Lähdin haasteeseen mukaan, sillä ajoittain itsekin sorrun selailemaan blogeja tai katsomaan sarjaa tabletilta juuri ennen nukkumaanmenoa ja kärsin seuraukset sitten nahoissani seuraavan yön ja aamun. Saatan pitkän aikaa vain maata sängyssä silmät suljettuina ruudun viimeisin kuva tai teksti silmissä tai nähdä painostavaa unta viimeisimmän aiheen ympäriltä. Ei kiva. Varsinkin viikonloppuisin huomaan suhtautuvani huolettomammin ruudun tuijottamiseen, vaikka tiedostankin sen huonot vaikutukset. Arkena joutuu sitten muistuttelemaan itseä vähän väliä tämän pahan tavan jättämisestä. If:n haaste pisti silmiini juuri sopivasti sunnuntai-iltana, josta lähtien olen kiltisti jättänyt viimeistään klo 22 laitteet pois silmistä ja pois mielestä.

Olen havainnut mukavan kirjan lukemisen tai ristikon tekemisen sängyssä jouduttavan selvästi unen tuloa ja parantavan unen laatua. Ei mikään ihme, että nukuin nuorempana paremmin, älylaitteita ja somea kun ei vielä 2000-luvun alussa ollut yhtä ahkerassa käytössä. Silloin tapasin lukea pitkät pätkät kirjaa tai tehdä ristikoita lehdistä iltaisin. Näitä hyviä konsteja palautan  takaisin iltarutiineihin nyt :).Elämää ilman somea on siis todistetusti ollut :D

Haluatko sinäkin nukkua paremmin?
Ravitsemusterapeutti suosittelee:  Lähde mukaan somettomaan unikokeiluun klo 22-07  ja haasta kavereitasikin mukaan. Katso tarkemmat tiedot ja muita haasteen vastaanottaneita haastekampanjan nettisivulta.

Nukutaan paremmin, toivoo Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti