perjantai 12. helmikuuta 2016

Mitä tänään syötäisiin?

Tämä vuosi omistetaan itsetehdylle ruoalle haasteen mukaisesti! Näin perjantaina onkin hyvä miettiä tulevan viikonlopun ja miksei koko ensi viikon ruokalistaa, yhdellä kauppareissulla selviäminen nimittäin helpottaa arjen ajankäyttöäkin.

Itse olen kokenut toistaiseksi parhaaksi miettiä syömisiä ja kauppalistaa lauantaisin. Selaan aamupäivällä kauppojen tarjouslehtisiä ideoiden saamiseksi, kysyn mieheltä toiveita, muistelen ruokia, joita ei ole pitkään aikaan tehty ja kokeilen lehdistä tai blogeista bongattuja uusia reseptejä. Näin saan kokoon helposti 5 ruokalajia, joita kaikkia teen vähintään 4 hengen annokset, yleensä kylläkin isommat satsit. Näin kaksi ihmistä syö kutakin ruokalajia vähintään kahdesti ja ainakin pari päivää. Lauantaina ja sunnuntaina kokkailen suunnitelmasta 2-3 ruokalajia ja loput viikolla. Pidemmän valmistusajan ruoat, esim. laatikot tai padat, teen viikonloppuna ja keitot ja kastikkeet viikolla. Näin ruoanlaittoon kuluva aika työpäivän tai harrastusten jälkeen on max. 30 min.

Pyrin pitämään viikottaisen ruokalistan ja sitä myötä kauppalistan suhteellisen simppelinä, jo senkin takia, että jääkaappi ja pakastin vetävät sisälleen rajallisen määrän tavaraa ja ne valmistuneet ruoatkin pitää saada mahtumaan kylmään. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hyödynnän pitkälti samaa ainesosavalikoimaa viikosta toiseen tai käytän uutta maustetta tai erilaista juustoa myös muissa ruoissa. Esimerkiksi parmesaania tai inkivääriä tai maustekastiketta ei ole järkevää ostaa vain yhtä ruokaa varten. Ja pyrin siihen, että ruokaa ei tarvitse heittää pois. Kerralla reilumpi määrä keitettyjä perunoita sopii ruoan kuin ruoan kaveriksi, viimeistään munakkaassa tai paistettuina. Kasviksia ostan vain sen verran kerralla kuin niitä oikeasti kuluu, sellaisenaan syötäviksi, kypsennettyinä tai mehustettavaksi. Erityisesti lihoissa ja kanoissa kiinnitän päivämääriin huomiota jo kaupassa ja kalat valmistan parin päivän sisällä. Ruokavaliomme on simppelin monipuolinen. Ruokalautasella ja kaapeissa pyörivät suht samat tuotteet viikosta toiseen, vähän eri tavalla valmistettuina vain. Aamu-, väli- ja iltapalat koostuvat myös vain muutamasta aineksesta. Näin elintarvikkeiden kierto on järkevää: kaupasta kaappeihin ja lautaselle, vain purkit ja käärepaperit roskikseen.

Systeemi on ollut toimiva. Kuinka ihanaa onkaan mennä töiden jälkeen kotiin, kun ei ensimmäisenä tarvitse alkaa laittamaan ruokaa, varsinkaan jos on jo nälkäinen, vaan voi vain lämmittää ruokaa mikrossa tai nopeasti väsätä kaapista löytyvistä tarvikkeista suunnitellun ruokalajin. Lisäksi seuraavalle päivälle löytyy töihin edellispäivien jämiä. Suunnitelmani aukottomuutta olen pyrkinyt varmistamaan varaamalla kaappeihin kananmunia, riisikakkuja ja säilykkeitä ja pakkaseen lihaa tai kanaa, jotta esimerkiksi töihin on aina varmasti jotakin. Ja hätätapauksissa onneksi Siwa on lähellä ;)

Esimerkkejä viime aikaisista ruoista:

- nakkikastike ja perunamuusi
- uunilohi ja uunikasvikset
- kanapihvit + uunikasvikset
- kookos-pestokanakastike perunoilla/riisillä/kvinoalla
- pinaattikeitto ja kananmunat
- riistakäristys ja pottumuusi
- jauhemaksakastike ja perunat
- pesto-tonnikalalämppärit
- juuresssosekeitto ja kananmunat
- kurpitsa-kanacurry ja perunat
- kanajauhelihakeittoa
- lohikeittoa
- tonnikalamunakas
- tomaattinen jauhelihakastike + pasta
- pinaattinen tonnikalakastike + pasta

Tässä onkin ideoita jo muutamalle viikolle :). Muistakaa, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti