keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Tunnista syömishäiriö - Nyt Sportissa!

Uusimmassa Sport-lehdessä on asiaa!  Paitsi kehon huollosta ja hyväsä ryhdistä, myös syömishäiriöiden tunnistamisesta. Minulta pyydettiin muutama sananen asiaan liittyen :)
Minä ja kultainen keskitieni :D. Ei voi mitään, perusasioita on turha muuksi yrittää muuttaa. Olin tänään opettamassa ravitsemustieteen perusteet-kurssia, kurssia, jonka olen itse käynyt ensimmäisten joukossa ihan ravitsemustieteen opintojen alussa. Materiaalia kootessa oli mielenkiintoista palata takaisin vanhoihin aikoihin ja todeta, että edelleen perusasioissa on voimaa. Energia, hiilihydraatti, rasva ja proteiini eivät ole muuttuneet miksikään, suomalaisten ravitsemuksessa ja terveydentilassa on edelleen kehitettävän varaa ja yksityiskohtien tuijottamisen sijaan olisi syyte suunnata katsetta isoihin kokonaisuuksiin, sillä niissä piilee se todellinen terveyttä edistävä potentiaali. Niin ylipainon ja kohoneen verenpaineen, niin kohonneiden kolesterolitasojen kuin syövän ja metabolisen oireyhtymänkin ehkäisyssä ja hoidossa puhutaan viidestä isosta tekijästä - värikkäästä ja laadullisesti panostetusta ruokavaliosta, painonhallinnasta, liikkumisesta, kohtuullisesta alkoholinkäytöstä ja tupakoinnin lopettamisesta. Tuntuu, että se aika ja energia, mikä tuhlataan gluteenittomuuden, maidottomuuden, leivättömyyden yms. parissa väittelyyn, voitaisiin hyödyntää yhtessä tuumin isompien ongelmien ratkaisemiseen ensin. Jos sen jälkeen tarvitaan vielä yksityiskohtien hiomista, niin sitten tehdään niin. Ilman kunnon pohjaa valuvat hyvätkin detaljit hukkaan.

Aikanaan 80-luvulla Pekka Puska etunenässä teki ison työn saadakseen suomalaisten verenpaine- ja kolesterolitasot laskuun ja sitä myötä väheni sydän- ja verisuonikuolleisuus. Nyt sekava mediarummutus aiheesta ja aiheen vierestä tekee sitä tyhjäksi. Suomalaiset ovat kertaalleen ymmärtäneen karppauksen väärin ja tehneet siitä rasvauksen, mitäköhän luulette, että nykyinen sallitaan sitä-kielletään tätä- kulttuuri saa aikaiseksi? Tuskin ainakaan auttaa asiaa...

Älä leiki ruoalla. Älä edes kokeilumielessä. Jos syömishäiriö tai turha stressi ei riitä pelotteeksi, tutustu THL:n 2012 julkaistuihin Finriski- ja Finravintoselvityksiin. Palauttaa nopeasti maan pinnalle, jos ei muuta. Täydellisyyden tavoittelu vie nopeasti pois kultaiselta keskitieltä ja vääristää sen, mistä hyvinvoinnissa todella on kyse. Nauti hyvästä olosta, jos sen olet saavuttanut tai tee töitä sen eteen, jos se vielä on hukassa.

Kohti kultaista keskitietä! 

Ps. Suomalaisten terveyttä ja ruokailutottumuksia tarkastellaan seuraavan kerran vuonna 2017, saa nähdä miltä tilanne silloin näyttää. Pidetään peukkuja!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi10/15/2015

    Olen kamppaillut syömishäiriön kanssa yli 10 vuotta. Olen yrittänyt etsiä apua, mutta täällä Pohjois-Suomesta sitä on vaikea löytää. Lähimpään paikkaan on n. 200 km.

    VastaaPoista
  2. Pitkät yhteydet ja terveydenhuolto eivät ole yleensä hyvä yhdistelmä, mutta onneksi nykypäivänä Internet ja sähköposti pelastavat paljon. Tiedän, että Patrik Borglla on ollut kokeilussa etävastaanotto hyvällä menestyksellä, itsellä ei ainakaan toistaiseksi. Toinen, matalan kynnyksen yhteydenottopaikka on Pohjois-Suomen Syömishäiriöperheet, jonka aluepäällikkönä toimii ihana Tanja Tiainen. Varsinainen toimipiste sijaitsee Oulussa, mutta sinne voi myös soittaa: Aluepäällikkö Tanja Tiainen, puh. 040-7529526, tanja.tiainen(at)syomishairioliitto.fi. Heidät löytää myös facebookista. Toivottavasti löydät apua, 10 vuotta on pitkä aika kärsiä sairaudesta yksin. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista