maanantai 22. huhtikuuta 2013

Rennosti kesää kohden

Loma-ahdistusta
Kuulin erään naisen miettivän ahdistuksella tulevaa kesää. Hän oli aloittanut vuoden vaihteen tienoilla maltillisen ja fiksun laihduttamisen ja pelkäsi kesäloman aikana tuhoavansa saadun työn tulokset. Laihduttaminen perustui säännölliseen ateriarytmiin, riittäviin annoskokoihin, kasvisten lisäämiseen ja ennen kaikkea ajatusmallin muuttamisesta kuuriluontoisesta diettaamisesta pysyväksi elämäntavaksi, jonka myötä paino laskisi vuoden aikana tavoitelukemiin.


Kuva: Syömishäiriöklinikka /Bildbolaget Du&Vi
Perusasiat olivat siis kunnossa, arki rullasi hyvin ja nainen vaikutti tyytyväiseltä. Kuitenkin hänen takaraivossaan jylläsi pelko paluusta vanhoihin tapoihin ja elämäntaparemontin jäädyttämisestä.

Ahdistusta helpottamaan
Tsemppasin häntä. Ehdotin että hän pitäisi ensimmäisen lomaviikon hölläilynä rutiineista, esim. nukkuisi pidempään, liikkuisi ja söisi sään ja fiiliksen mukaan ilman ajatusta “näin pitäisi” ja  palaisi sitten loppuloman ajaksi takaisin säännölliseen rytmiin syömisten ja liikkumisten osalta. Jo ajatuksen tasolla lupa ottaa rennommin antaa mielelle kaivattua taukoa työhön ja arkielämään liittyvistä tarkoista rutiineista, vaikka käytännön tasolla muutokset ikään kuin vahingossa jatkuisivatkin. Itse asiassa hyvät elämäntapamuutokset ovat juuri sellaisia, joita voi noudattaa olotilasta ja tilanteesta riippumatta.  Lomakausi on hyvä paikka kokeilla muutosten kestävyyttä ja saada onnistumisen kokemuksia jatkoa ajatellen.
Kuva: Syömishäiriöklinikka /Bildbolaget Du&Vi

Kuvat: Syömishäiriöklinikka /Bildbolaget Du&Vi

Kausiluontoinen vaihtelu saa näkyä
Ateriarytmi, riittävät ruokamäärät ja kasvisten käyttö sopivat mihin vuodenaikaan tai ajankohtaan tahansa. Tällöin esimerkiksi kesäiset grillaukset, jäätelönsyönnit ja terassisiiderit mahtuvat joukkoon kohtuumäärissä myös ilman, että kokonaisuus kärsii.

Esimerkiksi grilliruokaa voi koota lautasmallin mukaan, perusmakkaran vaihtoehdoksi sopivat hyvin sienet tai kana-kasvisvartaat, jäätelöistä voi arkikäyttöön valita keveämpiä vaihtoehtoja (enkä tarkoita light-tuotteita), esimerkiksi isoimman tuutin sijaan perustuutti, tai syödä tötterön välipalaksi torilla. Naposteluun mansikoita ja siiderin kaveriksi vesilasi. Vaihtoehtoja löytyy.

Ja koska kesä ja kesäloma on lyhyt ajanjakso vuodesta, suhtautuminen joustavammin omiin tavoitteisiin vähentää myös lomastressiä. Sanonta “Ei väliä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, vaan mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä” on käyttökelpoinen myös tässä kohtaa. Syömisissä saa tapahtua kausiluontoisia vaihteluita. Arjen valinnat ratkaisevat loppupeleissä enemmän kuin satunnaiset juhlapyhät tai lomapäivät, toki on maltettava palata arkeen.

Kesää kohti rennommin mielin
Nainen vaikutti keskustelun lopuksi hieman tyynemmältä. Toivon hänen ja muidenkin elämäntaparemonttia aloittaneen muistavan kyseessä olevan elämänmittainen projekti, jonka lopputulokset saavat joustaa ja liikkua - aivan kuten elämä itsekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti