tiistai 10. marraskuuta 2015

Rakas joulupukki

Nyt alkaa olla monessa perheessa käsillä postiluukusta tipahtaneiden lelulehtien ja lahjatoiveiden esittämisen aika. Tyttö- tai poikakaverille mietitään The Joululahjaa ja joulunviettoa suunnittellaan joissain kodeissa jo täyttä häkää. Ovathan kauppoihinkin jo ilmestyneet konvehdit, glögit ja muut jouluhärpäkkeet.

Joulu on ihanaa aikaa, mutta en pidä jouluun liittyvästä kaupallisesta hössötyksestä ja materialismista. Puhumattakaan sen tuomasta turhasta stressistä. Minulle joulu merkitsee lunta ja pakkasta, kynttilöitä, musiikkia, läheisten kanssa ajan viettämistä, rauhoittumista arjen keskellä. Valitettavasti valkeus ei enää nykyjouluissa ole itsestäänselvää, mutta onneksi kaikki muu on saatavilla halutessa.

Omien lahjatoiveiden sijaan pääpaino on antamisen ilossa. Ei tavaroiden määrässä tai hinnassa, vaan mielihyvän tuottamisessa toiselle. Siksi olen ylipäätään lahjoissa siirtynyt suosimaan palveluiden, ja yllätyksien tarjoamista toiselle. Kukkalähetyksiä, hierontoja, ravintolakäyntejä, lahjakortteja yms. vähemmän arkisia asioita. Ruokalahjat ovat mielestäni aina olleet ihania. Kauniin korin sisälle voi ujuttaa sekä peruselintarvikkeita että luksustuotteita, molemmat toimivat. Käytännöllisyys ei poissulje esteettisyyttä tai ajatusta. Lahjan arvoa ei voi näin mitata pelkästään rahalla.

Joululahjojen antamisen voi viedä vielä astetta syvemmälle tasolle. Kävin eilen Rossossa ja siellä oli esillä esimerkki kirjeestä joulupukille, jossa toivottiin hyvään elämään liittyviä asioita itselle. Ei rahalla ostettavia, ei valmistettavia, ei suoritettavia, vaan esimerkiksi pitkäaikaisen työpaikan saamiseen tai puolison löytämiseen liittyviä haaveita. Välttämättä pukki ei niitä tälle joulua ehdi tuomaan, mutta todennäköisemmin tulemme saamaan elämämme aikana asioita, joita olemme lausuneet ääneen. Koskaan ei voi tietää, kuka ne kuulee ;)

Sen sijaan, että odottaisit uuteen vuoteen ja lupausten antamiseen, voit aloittaa ensi vuoteen valmistautumisen jo ennen joulua. Mitä sinä joulupukilta haluaisit toivoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti