perjantai 14. helmikuuta 2014

Ollaanko sokerista?

Sokeri puhututtaa. Viimeksi tällä viikolla iltapäivälehdessä kuvattiin perinteisesti sokeripalojen avulla sokerimääriä välipalatuotteissa, kuten jogurteissa. Ilmaisjakelulehdessä kannatettiin sokeririippuvuusklinikan perustamistarvetta Suomeen. Ruotsissa näin kuulemma jo on. Sokeri on leimattu haitalliseksi huumeeksi ja sen koukuttavasta vaikutuksesta varoitetaan isoin otsikoin.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista alle 10% tulisi tulla sokerista. Nollatoleranssista ei siis ole kyse. Finravinto 2012 tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat pääsevät tavoitteeseen, sitä nuoremmilla saanti on 10% paikkeilla. Vastaavasti miehillä nuoremmillakin saanti jää hieman alle 10%. Melkein suosituksissa siis keskimäärin ollaan. Siis keskimäärin, eli suurkuluttajia ja nollakäyttäjiä voi olla mukana yhtälailla, toisaalta omaa sokerinkäyttöä saatetaan tutkimustuloksia miellyttääkseen hienostella tai jättää jotakin kertomatta. Todellinen saanti voi siis olla suurempi.  Kuitenkaan kaikkia liika sokerin saanti ei siis koske, kaikkien puolesta ei ole huolta.

Lasten osalta huolta on myös esitetty alkuvuoden aikana. Mielenkiintoista on otsikot aiheen ympärillä, kuten "Äiti kielsi lapsiltaan sokerin päiväkodissa", joka provosoi yhdistämään sokerin kieltämisen samaan kategoriaan kuin rokottamatta jättämisen. Toisten mielestä se puolestaan on  fiksua ja myötäilevät, toisten mielestä turhaa holhousta. Kauhukuvia sokeria aikuisena mättävistä lapsista on myös esitetty.

On totta, että useat elintarvikkeet sisältävät sokeria ja että niitä mielellään ostetaan. On totta, että lapsen syömistottumuksiin voi aikuinen vaikuttaa. On totta, että kielletty houkuttaa. On totta, että vähemmälläkin sokerilla pärjää. Kyllä, sokeri on haitaksi hampaille. Ja kyllä, makean syömisestä pitkin päivää voi tulla tapa.

Mutta että huumetta? Klinikalle? Nollatoleranssi? Hätätila?

Mietin enemminkin muun ruokavalion sisältöä, syitä miksi sokeria syödään ja ihmisten reaktioita uutisointiin:  ojasta allikkoon menemistä, vastakkaisasettelua, suuria korjausliikkeitä ja takaisin vanhoihin tottumuksiin palaamista häveten, salaillen, itseä inhoten. 

Kun sokerin mieliteko on luontaista, siihen liittyy hyvänolon tunteita ja yhdessäolon kokemuksia, on mielestäni väärin, miten se on leimattu pahikseksi, josta on päästävä eroon. Syyllistäminen toimi ehkä muutama vuosikymmen sitten, nykyihmisen pitäisi olla viisaampi. En kannata pelkkää ymmärtämistä myöskään, vaan tekoja ajatusten lisäksi kannustavampaan tyyliin. Avointa keskustelua, vertaistukea, vinkkien jakamista: mikä toimii sinulla, miten sinä syöt, miten voisin itse toimia toisin.

Kaupan valikoima on laaja, sieltä saa koostettua päivän energiantarpeensa mahdollisimman yksipuolisesta mahdollisimman monipuoliseen tyyliin. Erikoisruokavalioiden aikakautena vaihtoehtoja löytyy ilman, että tarvitsee luokittautua tietyn ruokavalion noudattajaksi. Kasviksia voi ostaa ilman että on kasvissyöjä (tai ravitsemusterapeutti ;) ), maitorahkaa ilman että bodaa, soijamaitoa ilman että on hipsteri, pähkinöitä ja siemeniä ilman raakaruokailijan leimaa.

Koska monipuolisuus ja riittävyys, ateriarytmin puuttuminen ovat mielestäni ne syyt, miksi sokeria himoitaan tai sokeripitoisten tuotteiden puoleen käännytään nälkäväsymyksen ja -kiukun iskiessä. Elintarvikefirmat valmistavat, mitä kuluttajat ostavat,  joten äänestäkää käsillänne, napatkaa ostoskoriin aamupalaksi muutakin kuin perusjogurttia ja mehuja, kokeilkaa kuituisempia välipalakeksejä iltapäivän kahvin kera, katselkaa murohyllyllä kauemmin eri vaihtoehtoja, kehottakaa lasta juomaan vettä janojuomana limsan sijaan ja jakakaa yhteisesti valittu karkkipussi. Katselkaa ympärillenne: miten muut toimivat?

Ja huom! En kiellä syömästä perusjogurtteja yms. vaan kehotan tsekkaamaan kokonaisuutta ruokavaliosta, että se olisi muutakin. Sillä keho huutaa väriä myös muista kuin nallekarkeista, kaipaa lämpöä ja mahantäytettä muustakin kuin kahvista ja himoaa pureskeltavaa juotavan sijaan. Jokaiselle aistille jotakin. Tällöin herkuille jää juuri sopivan pieni mutta samalla sopivan suuri kolo :)

Laitan eteenpäin haasteen: Vaihda seuraavalla ostosreissulla 3 normaalista käyttämääsi tuotetta värikkäämpään, kuituisempaan, pureskeltavampaan, nälkää paremmin pitävään ja kokeile sitä viikon ajan. Mitä havaitset?









.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti