maanantai 29. heinäkuuta 2013

Viikon vinkki: Aamupala käynnistää päivän

Oletko kuullut sanonnasta “aamupala on päivän tärkein ateria”?
Siinä on perää. Vaikka täysin tärkeimmäksi sitä ei voi asettaakaan, ovat sen vaikutukset loppupäivän sujumiseen merkittävät. Englanninkielen sana breakfast ("paaston katkaisu") kuvaa hyvin aamupalan roolia, se katkaisee yöllisen paaston ja käynnistää koneistomme uutta päivää varten. Ja ei, elimistömme ei ole sammuneena yön aikana, mutta eräänlaisella hiljaiskäynnillä kuitenkin. Aamupala on kuin oikeanlaista bensiiniä moottoreillemme. Pelkkä kahvi ei siihen riitä, tarvitaan monenlaisia ravintoaineita, jotta monimutkainen kehomme pystyy toimimaan täydellä teholla.

Oletko aamuisin äreä tai pahoinvoiva? Tuntuuko sinusta kuin et heräisi? Onko sinulla väsynyt ja vetämätön olo koko päivän? Särkeekö päätäsi? Oletko lounasaikaan sudennälkäinen? Naposteluttaako iltaisin? Kaikkiin näihin auttaa aamupala. Sitä ei kannata jättää väliin, oli kiire ei tai. Se kuuluu kaikille, ikään, painoon, pituuteen, sukupuoleen tai mihinkään muuhunkaan katsomatta. Aivan kuten auto tankataan, pitää elimistöllekin antaa polttoainetta, jotta se kulkisi halutulla tavalla. Oli sitten tiedossa kotoilua, töitä tai opiskelua, liikkui tai ei, elämäntilanteesta riippumatta. Ajankohta voi vaihdella (unirytmistä riippuen), mutta tarve ei. Aamupalan skippaaminen kostautuu mm. edellä mainituilla tavoilla, syöminen puolestaan palkitsee vireydellä ja jaksamisella. Jos et usko, kokeile!

Millainen sitten on hyvä aamupala? 
Esimerkiksi lautasellinen puuroa marjoilla, rasvasilmällä tai lasillisella maitoa höystettynä. Tai siivu tai pari voileipää kananmunalla ja lasillisella tuoremehua. Juotavat versiot, esim. jogurtista, marjoista ja pähkinöistä tehty smoothie, voi pelastaa kiireisenä aamuna. Tuorepuuro valmistuu yön aikana hiutaleiden turvotessa piimässä tai jogurtissa hedelmänpalojen ja pähkinörouheen kera. Kiireinen voi pakata aamupalan valmiiksi jo edellisiltana ja syödä sen vaikka automatkalla. 

Hyvä perussääntö on jotakin viljatuotetta, jotakin hedelmää tai marjaa tai kasviksia, jotakin maito-, liha-,  kala-, kana-, soijavalmistetta tai kananmunaa. Kokeilemalla löytää itselle sopivan, sellaisen, jolla jaksaa hyvin lounastaukoon asti. Vireystila ja oma olo ovat ratkaisevia. Toinen tykkää munakkaasta kasviksilla ja marjoilla höystettynä, toiselle maistuu mieluummin puuro. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa aamupalaa, on erilaisia aamupaloja, ihan niin kuin on erilaisia aamuja ja ihmisiä. Paras aamupala on itselle maistuva ja toimiva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti