Olen usein postauksissani korostanut oman kehon kuuntelua. Tästä postauksesta alkaa postaussarja, joka valottaa tarkemmin, mitä tämä hyvin paljon nykyään viljelty käsite oikein tarkoittaa ja miten se esimerkiksi omassa elämässäni näkyy.
Alunperin innoituksen tähän postaussarjaan sain
Steffin blogista, jossa hän käsitteli oman kehon kuuntelua
treenaavan näkökulmasta. Lisäksi sain eilen hieronnassa käydessäni hyvää palautetta oman kehon kuuntelusta, joten ajattelin jakaa omia näkemyksiäni ja käytännössä hyväksi havaitsemiani niksejä tähän Suureen Pieneen mysteeriin :)
Oman kehon kuuntelu lähtee liikkeelle itsestä, yksilöllisyydestä. Se, mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi tismalleen sellaisena sinulla ja kuten Steffikin blogikirjoituksessaan toi esille, riippuu myös omista tavoitteista, mitä asioita tulee huomioida. Koska kehon toimintaperiaatteet eivät kuitenkaan loppujen lopuksi ole niin erilaiset, on toisilta mahdollista jotakin oppia.
Olen enemmän tai vähemmän kantapään kautta oppija. Kokemusten kautta olen oppinut omista rajoistani, itselle tärkeistä tarpeista ja hyvästä olosta. Esimerkiksi syömisessä apunani ovat lapsuuden tottumukset, mutta tottumukset eivät riitä. Tarvitaan halua toteuttaa niitä. Pitkistä ateriaväleistä, värittömästä ruoasta, liian vähästä ruokamäärästä tai ähkyyn jatkuvasti itsensä syömisestä ei tule hyvä olo. En halua huonoa oloa, joten teen työtä päivittäin minulle sopivien tottumusten eteen. Ruokavalioni heijastaa opittuja asioita, joista suurimman osan olen käytännössä hyväksi havainnut. Niin kasvikset, marjat, hedelmät, lautasmallin mukaiset lämpimät ateriat, maltillisen sokerin, suolan ja alkoholin käytön, säännöllisen liikkumisen ja riittävän nesteiden juomisen. Ruokavaliotani pyrin täydentämään asioilla, joiden vaikutuksia en kykene välittömästi havainnoimaan. Esimerkiksi kehoituksia kohtuullistaa punaisen lihan käyttöä ja kala-aterioiden sisällyttämisestä muutamaan kertaan viikossa uskon, vaikken näe ihoni alle, siihen, mitä kaikkea kehossani tapahtuukaan.

En kuitenkaan niele suosituksia purematta. Tarvitsen perustelut. Kuten oikeastaan kaikkeen, mitä teen. Kysyn itseltäni tai muilta usein, miksi. Tällä tavoin pyrin pitämään elämänhallintani itsellä, oman kehoni omassa vallassani, mutta kuuntelen kyllä ja olen avoin uudelle tiedolle ja kokemuksille, jos niille löytyy mielestäni järkevät perusteet. Jos suositukset tai hyvät ideat sopivat arkeeni, makumieltymyksiini, lompakolleni ja mielelleni, voin kokeilla. Voin kokeilla, vaikka suhtautuisinkin skeptisesti.
Kokeilut tosin jäävät, mikäli ne eivät sovi itselle jostakin syystä. Yleensä liian hankalaksi osoittautuva, stressiä aiheuttava ja pakkopullalta maistuva ei meikäläisen kuvioihin mahdu. Toisaalta elämä ei ole pelkkiä ruusuja ja hattarapilviä, joitakin ikäviltä tuntuvia asioita on joskus tehtävä, jotta kokonaisuudesta tulee hyvä. Esimerkiksi hampaiden pesu tai kireiden lihasten venyttely. Ei aina kivaa. Ei todellakaan. Mutta jos haluan, että suuni pysyy terveenä ja kropassa on parempi olla, on nähtävä vaivaa, tehtävä ikäviäkin juttuja. Kokonaisuus on kuitenkin se, mikä ratkaisee. Se, että on pääosin kivaa arkea ja tunne siitä, että elää omannäköistänsä elämää. Se taas liittyy omiin arvoihin ja asenteisiin, joten se on jo toinen tarina sitten.
Eri asia tietysti on jonkin sairauden tai tietynlaisten oireiden hoito. Silloin pelkkään oman kehon kuunteluun ei voi luottaa. Keliaakikko ei välttämättä tunne suolinukkansa tuhoutumista gluteenia tarkoituksella tai vahingossa nieltyään. Hänen on luotettava tutkittuun tietoon gluteenin vaikutuksista.
On myös tärkeä olla rehellinen itselleen: kykenenkö todella tuntemaan kehoni, osaanko tulkita sen viestejä oikein, kuinka paljon erilaisissa tuntemuksissa on kyse lumevaikutuksesta tai halusta tuntea tai olla tuntematta?
Niinpä. Tässä tullaan siihen pisteeseen, jossa oman kehon kuunteluun liittyy muutakin kuin hypetystä. Oman kehon kuuntelu on todella monimutkainen systeemi, jota yhdellä postauksella ja muutamalla lauseella tai kuvalla ei avata. Siksi postauksien sarja. Siksi ei yksinkertaisia ohjeita. Siksi vastuun siirtoa kehon omistajalle itselleen, kokeilujen ja avoimuuden korostamista ja oikeastaan myös itsetuntemuksen syventämistä.

Uusi postaus tähän postaussarjaan ilmestyy viikon päästä. Alkuviikosta jälleen jaan reseptivinkkejä, filosofisia pohdintoa ja kevyempiä ajatuksia syömiseen ja ...no, elämään yleensä. Aivan kuten olisit lounaalla ravitsemusterapeutin kanssa. Stay tuned!
- Katja
Ps. Oman kehon kuuntelusta myös keväällä ilmestyneessä kirjassani Onnellinen keho