lauantai 14. toukokuuta 2016

Potissa porisee


... riisipuuroa!

Kuka sanoo, että riisipuuro on jouluruokaa? CrockPotin tultua taloon on kanojen ja lihojen lisäksi riisipuuro ollut ehdottomasti suosituin haudutettava ruoka, se kun syntyy vaivatta ja on maukasta. Verrattuna perinteisen maitopohjaisen riisipuuron keittämiseen, potin avulla vältytään jatkuvalta vahtimiselta, maidon kiehumiselta yli hellalle, puuron pohjaanpalamiselta ja kattilan jynssäämiseltä. Uunipuuroversioon verrattuna tiskauksen helppous hyötynä korostuu. Putsaus  on helppoa fairylla, vedellä ja tiskiharjalla, joskus tarvitaan pientä liotusta, mutta yleisesti ottaen ruoanlaitto on potilla helpompaa.


Potissa puuro tehdään veteen. Kerralla valmistuu noin kolme litraa puuroa. Riisit ja vesi heitetään pottiin, haudutetaan 3 tuntia ja lisätään mausteeksi kermaa ja suolaa, kun kaikki vesi on imeytynyt riisiin.  Kermana olen kokeillut niin ruokakermaa, kuohukermaa kuin kaurakermaakin ja tällä hetkellä voittajan pesti on irronnut sekä kaurakerman että kuohukerman käyttämisellä yhdessä. Riisinä käytän valkoista puuroriisiä.  Kokeilin viimeksi Risellan uutta tummaa puuroriisiä, josta tuli ihan ok, mutta ei kuitenkaan perinteisen valkoisen riisin voittanutta makuelämyksenä. 

Yleensä riisipuuro syödään kiisselin tai kanelin ja sokerin kanssa, mutta arvatkaapa, millä se meillä syödään? No tomaattitonnikalan kera! Kyllä! Ei ehkä ihan ensimmäinen lisuke, mitä tulisi mieleen riisipuurosta, mutta uskokaa pois, se toimii! Mieheni on oppinut nuorempana syömään puuroja tonnikalan avulla ja siitä lähtien se on kuulunut hänelle riisipuuron vakiovarustuksena. Vaikka olenkin kaikkiruokainen, niin ensimmäisen kerran asiasta kuultuani olin hyvin epäuskoinen kokeilemaan.  Mutta niin vain syrjäytti tomaattitonnikala meillä kiisselin paikan. Toki muualla syödessäni vaikkapa joulupuuroa nautin sen edelleen kuten talon tapana on eli yleensä marja- tai luumukiisselin kera :D
Eldoradon tomaattitonnikala on todettu parhaimmaksi lisukekkeeksi puurolle
Ja kasviksia tietysti lisänä annosta värittämään  :)

Puurot ovat todella hyvää ruokaa ympäri vuoden, millä aterialla tahansa. Kokeilkaapa tuunata omia puurojanne vaikkapa lounas- ja päivällisversioiksi. Maitoon keitettäminen ruokaisuuden lisäämiseksi on hyvä alku,mutta kuten huomaatte, kyllä maailmaan makuyhdistelmiä mahtuu :D !

Hyvää lauantai-illan jatkoa!  Olen nyt Rovaniemellä kotona käymässä, sillä meillä juhlitaan äitienpäivää huomenna viikon myöhässä. Minä jatkan nyt mansikkakäytekakun valmistamien parissa. 

-Katja-2 kommenttia:

  1. Anonyymi5/19/2016

    Kannattaa kokeilla hasselpähkinämaitoon, tulee niiiin ihanaa! :p

    -Ella

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä :), lähtee kokeiluun heti seuraavassa puuroerässä!

    VastaaPoista