Kotimaiset tomaatit nyt hyviä ja edullisia, kakkoslaadussakaan ei ole ollut moitittavaa |
... perusvalikoiman ylläpitämisen kuivakaapeissa (pastaa, säilykkeitä, näkkäriä, puurohiutaleita...)
... perusvalikoiman ylläpitämisen jääkaapissa
... säännöllisen syömisen (aterioille syömisen keskittäminen vähentää napostelun tarvetta)
... itse ruoan laittaminen aina mahdollisuuksien mukaan (välttyy pikaratkaisuilta, jotka voivat olla
pidemmän päälle hintavia)
... tähteiden hyödyntäminen, ei ruokaa roskiin
... ravintolassa tai kahvilassa syöminen/juominen harvemmin
... herkut eivät korvaa aterioita, vain täydentävät (en syö karkkia nälkääni, jälkiruoaksi kyllä)
... ruokavaliossa vain tarvittavat rajoitteet, ei huvin vuoksi (erityistuotteisiin saa kulumaan rahaa
yllättävän paljon!)
... miinustuotteiden bongailun (varsinkin lihaan ja kanaan saisi rahaa kulumaan vaikka miten paljon)
... tarjouksien hyödyntämisen (tarjoukset ohjaavat usein ruoanlaittoani)
... kerralla suuremman satsin ostamisen (miinustuotteet, tarjoukset)
... isojen markettien käyttö pienempien (esim.siwa, sale, alepa) sijaan, hinnat yleensä halvemmat
... isojen ostosten keskittämisen 1-2 kertaan viikossa, vain täydennykset viikon mittaan tarvittaessa
... kuittien seuraaminen (mikä kauppa edullisin, mistä kannattaa ostaa kalleimmat tuotteet yms.)
... marjojen osto tai kerääminen kesällä pakkaseen (kaupassa marjojen hinta aika korkea)
... laadun tarkistaminen kaupassa erityisesti kasvisten ja hedelmien osalta (ei tarvitse heittää sitten
kotona pois)
... syömisten suunnittelu ennen kauppaa ja kaupassa (sitä saa mitä tilaa ;))
Puuro on edullista arkiruokaa, jota on helppo tuunata marjoilla, hedelmillä ja nestettä muuntelemalla |
Ravintolatason ruokaa maullisesti kotona tehtynä |
Lisäksi makutottumukset, oman kehon tarpeet ja syömiselle annettavat merkitykset vaikuttavat vahvasti myös ostoksiin ja ruokavalioon. Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä summa ruokaan saa tai ei saa mennä. Oma suhteeni syömiseen on mielestäni aika maalaisjärkinen. Pidän syömistä tärkeänä, mutten maailman tai päivän tärkeimpänä asiana. Käytän rahaa ruokaan, mutta perustellusti. Ruokatottumukseni ovat laajat, jolloin pelivaraa on paljon. Pakastemarjoista esimerkiksi puolukat ja mustaherukat ovat edullisempia kuin mansikat ja vadelmat ja se on minulle ok, pidän niistä aikalailla yhtä paljon. Teen ruokaa paljon ilman reseptejä, jotta voin mahdollisimman hyvin itse vaikuttaa siihen, mitä ruokaan tulee. Rajoitteita asettaa osaltaan vain vatsa, mutta rajoitteiden puitteissa olen löytänyt oman perusvalikoimani. Keskityn kaupassa ja ruoanlaitossa siihen, mitä voin syödä, sen sijaan, että miettisin, mitä en voi syödä tai mistä jään paitsi, ja etsin sopivia vaihtoehtoja. Toimii! Listaan voisi oikeastaan lisätä vielä kultaisen keskitien ja kohtuuden, ääripääajattelu ei ole mielestäni TÄSSÄKÄÄN asiassa se juttu.
Tähän saisi ravintolassa uppoamaan helposti 15-20 euroa. Tämä ateria kotona tehtynä muutaman euron. |
Olen kiinnostunut kuulemaan, miten sinä säästät ruokaostoksissasi vai säästätkö ylipäätään?
Torstaisin terveisin
Katja
Ps. Seuraavassa postauksessa luvassa edullisen ja värikkään kana-pastasalaatin ohje :)
Itselläni on samanlaisia säästövinkkejä kuin sinullakin, edullisista raaka-aineista saa tehtyä jo ison annoksen ruokaa. Ulkona käyn syömässä aika vähän, mutta välillä se on kivaa vaihtelua. T:Annika http://muistovihko.blogspot.fi
VastaaPoistaSamaa mieltä, ulkona syöminen on välillä toivottua vaihtelua ja toisaalta joskus saan ideoita kotiruokiin ravintola-aterioista. Onneksi ruokaa on välillä mahdollista saada valmiina, se helpottaa arkea kummasti, vaikkei välttämättä aikaa saatikka rahaa ei säästyisikään :)
VastaaPoistaKivan näköinen blogi sinulla :)