Asia riippuu varmasti näkökulmasta.
Ja naisesta.
Ja siitä ulkopuolisesta henkilöstä, joka pääsee aitiopaikalle naisen elämää seuraamaan.
On nimittäin hyvin yksilöllistä, kuinka tuulista se voikaan olla.
Puhutaanko hetkistä, päivistä vai viikoista, jolloin
... eletään nousuhdanteisesti onnen huipuilla
... kaikki on mahdollista ja rikotaan ennätyksiä
... väsymys ei paina
... taivas on kaunis, kukat kukkivat ja luovuus kukkii
... ollaan huippukokkeja keittiössä, eletään siistissä kodissa ja laittaudutaan nätiksi heti aamusta
... on tunne, että on oman elämänsä valtiatar
... rakastetaan, rakastetaan, rakastetaan
... mikään ei huvita
... mikään ei onnistu
... mikään kauneusniksi ei taio ketutusta pois
... turvottaa, särkee, kipristelee ja polttaa
... itkettää, kiukuttaa ja turhauttaa mikä vain pieni tai iso asia, pinna on kireä kuin viulunkieli
... on olo, kuin olisi vieraassa kehossa, kodissa ja elämässä
... ihmettelee, miten onkaan joskus voinut kuvitella olevansa iloinen ja tasapainoinen ihminen
Kyllä, naisen elämä on ihmeellistä.
Miten yhden kuukauden aikana voikaan elää niin montaa eri tyyliä ja persoonaa
Miten selkeys ja kaaos vuorottelevat
Miten oma keho voi tuntua niin rakkaalta ja raskaalta päivästä riippuen
Miten etukäteen tehdyt suunnitelmat eivät pidä
Kiitos ihmeellisen kuukautiskierron.
Olen oppinut vaatimaan itseltäni vähemmän kierron loppupuolella ja hyödyntämään alkukierron energisyyttä. En suunnittele liian tarkasti viikkoni kulkua kierron loppupuolella, jotta levolle ja rauhoittumiselle on tilaa. En toimi automaattisesti ajatusteni ja tunteideni mukaan, kun tiedostan niiden voivan muuttua. Vaihtelen liikkumistapoja jaksamisen ja mielenkiinnon mukaan. Pidän huolta säännöllisestä ja riittävästä syömisestä, vaikka aina ei huvittaisi. Tavoittelen pois suorittamisesta. Teen muutoksia ja tapoja, jotka kestävät myös kierron loppuvaiheen haasteet. Näitä muun muassa. Joskus onnistun paremmin, joskus huonommin. Onneksi joka kuukausi on mahdollisuus yrittää uudelleen :D.
Toki säännöllisillä elämäntavoilla on oma merkityksensä mielialojen vaihtelun tasaamisessa. Säännöllinen ateriarytmi, värikäs ruokavalio, uni, liikunta, mielekkäät harrastukset ja ihmissuhteet luovat ehdottomasti pohjan hyvinvoinnille ja helpottavat oireita. Ja ylipäätään joustavan elämänasenteen omaksuminen, sen, että elämä ei ole eikä tarvitse olla samanlaista päivästä ja kuukaudesta toiseen.
Osalla naisista kuukautiset ja PMS-oireet voivat olla hyvin vaikeat ruokavaliosta yms. riippumatta. Mielialojen vaihtelu myös luo omat haasteensa esimerkiksi säännöllisen liikkumisen ylläpitämiseen. Tällöin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen ja kysyä neuvoa. E-pillereillä ja minipillereillä voi saada apua. B6-vitamiinia voi kokeilla 50-100 mg/vrk annostuksella ja joissain tapauksissa käytetään mielialaa tasoittavia lääkkeitä pienillä annostuksilla. Omalta lääkäriltä kannattaa kysyä vaihtoehdoista.
Lähde: Terveyskirjasto
Joskus vaikkapa elämäntapojen tai ylipäätään toimintamallien muuttamista hankaloittavat hormonaaliset syyt. Muistathan, että vaikeista oireista ei tarvitse jäädä yksin kärsimään. Kiemuraiselle mielelle ja keholle löytyy kyllä apua :)
Hyvää alkanutta viikkoa (tai kuukautiskiertoa... ;) )
-Katja
Mielenkiintoinen näkökulma! Kiitos tästä! Olenkin monta kertaa pohtinut, miksi toiset viikot ovat todella hankalia väsymyksen ja itkun kanssa taistelua. Vaikkei viikkojen välillä olisi eroa esimerkiksi ruokailujen tai liikkumisen suhteen. Toisina taas on täynnä energiaa ja kaikki tuntuu mahdolliselta. En olekaan ajatellut tätä kuukautiskierron mukaan ennen. Nyt laskeskelin, että yksi selittävä tekijä omaan olotilaan taisi löytyä! :-)
VastaaPoistaKiitos, on ilo olla avuksi :)
VastaaPoista