lauantai 25. huhtikuuta 2015

Mitä on riittävyys?

Totean jo valmiiksi, etten tule tässäkään postauksessa antamaan suoraa vastausta riittävyydelle, ei tule kalorisuosituksia, eikä muitakaan lukemia. Miksi ei? No koska sellaisia ei ole olemassakaan. On toki kalorimääräsuosituksia, tyyliin 1500, 1700, 1800, 2000, 2200, 2400 kcal yms. joilla voi päästä alkuun sen itselle sopivan ruokamäärän kokoamisessa, mutta nekään eivät vielä takaa, että puhutaan riittävyydestä. On toki suosituksia D-vitamiinille ja kalkille, C-vitamiinille ja proteiinille. Mutta kun riittävyys on paljon muutakin. Se on paitsi energiaa, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvaa vitamiineja, kuitua, kivennäisaineita ja vettä, myös värejä, makuja, hyvää oloa ja mieltä. Se on kylläisyyttä ja nälän poissaoloa, pienen ja vähän isomman nälän vaihtelua ja sellaisten nälkien tyydyttämistä. Se on virkeyttä, jaksamista,  keskittymiskykyä, palautumista rasituksesta, toipumista sairastelusta, mielenkiintoa, pyörivää aineenvaihduntaa ja hormonien hyrräämistä. Se on siis toimivaa kehoa ja mieltä.

Riittävyys ei ole vakio päivästä toiseen, vaan vaihtelee hieman sukupuolesta, iästä, kehon koostumuksesta, elämäntilanteesta, työstä ja muista aktiviteeteista, ruoansulatuksesta ja muusta oman kehon toimintakyvystä, sairauksista ja lääkityksistä, ilmasto-oloista, levosta, tunne-elämästä ja muista arkipäivän haasteista. Vaihtelua voi olla paljonkin ajoittain, ihmiskeho kun ei toimi kaavamaisesti samalla tavalla hetkestä toiseen. Älä siis säikähdä, vaikka jonakin päivänä olisit enemmän tai vähemmän nälkäinen kuin edellisenä päivänä. Vaihtelu on sitä suurempaa, mitä epäsäännöllisemmät elämäntavat sinulla on. Keholle säännöllisyys kuitenkin tekee hyvää. Mikäli olet riittävyyden suhteen täysin keltanokka tai epäilet oman kehosi luotettavuutta, laita rytmit kuntoon ja panosta laadukkaisiin ruokiin. Proteiinipatukat, energiajuomat, limsat, karkit ja sipsit eivät kuulu tähän kategoriaan, niitä ei kuulu syödä jokapäiväiseen nälkään, herkuttelu ja hätävarat ovat asia erikseen. Riittävyys onkin tiiviisti yhteydessä monipuolisuuteen (kts. edellinen postaus), samoin värikkyyteen. Kohtuullisuuskin on riittävyyttä, keho ei kaipaa toistuvasti ylimäärin ruokaa tarpeisiinsa nähden. Ylimääräkin on haitallista. Paino voi kertoa riittävyydestä, tai sitten, ei. Niin yli- , normaali- kuin alipainoiset voivat olla vajaaravittuja. Paino voi joskus kieliä pelkästä energiamäärän saannista tai antaa viitettä aineenvaihdunnan huonosta tai liiallisesta toimivuudesta. Siksi katse on joka tapauksessa käännettävä lautasen ja lautasen ulkopuoliseen sisältöön.

Lukemien sijaan voin antaa ohjeen kuunnella omaa kehoa, omia nälkä- ja kylläisyystuntemuksia, säätää ruokailut säännöllisiksi, muovata oma lautanen sisältämään OIKEAA ruokaa, juomaan vettä pitkin päivää, ulkoilemaan ja liikkumaan itselle mielekkäällä tavalla, hoitamaan stressin syitä eikä seurauksia, kunnioittamaan oman kehon ainutlaatuisuutta ja sen yksilöllisiä tarpeita. Unohtamaan "pitäisi" tehdä ja todella TEHDÄ tarvittavia muutoksia, uskaltaa elää, ajatella myönteisesti, opetella tunteiden ilmaisua ja hallintaa ruoalla tunteiden hoitamisen sijaan, tehdä kivoja asioita joka päivä.

Todennäköisesti tämän listan luettuasi saatat ajatella, että olisi niin paljon helpompaa vain noudattaa jotakin kalorirajoitettua listaa. Ehkä.  Jonkin aikaa. Mutta pitkäkestoisempaa onnellisuutta ja hyvinvointia ja vieläpä helpommalla tavalla saat listan mukaisista asioista. Usko pois. Koska kukaan ulkopuolinen ei voi tarkkaan kertoa, mitä juuri Sinä tarvitset. Minä voin antaa arvion, kirjallisesti tai ilman, minä voin auttaa alkuun ja eteenpäin, minä voin tsempata ja kannustaa rosoisissa kohdissa, antaa tutkitun ja kokemusperäisen tiedon valossa ehdotuksia, mutta todellisen työn teet Sinä itse.

Voin kertoa esimerkkejä, voin kertoa tyypillimmistä oireista liittyen riittämättömään tai riittävään syömiseen, mutta loppujen lopuksi joudut itse havainnoimaan omaa oloasi.  Siinä työväline riittävään syömiseen. Tutkaile omaa oloasi. Ole rehellinen itsellesi. Kuinka voit?

Ps. Kummalla aterialla luulet nälkäsi parhaiten lähtevän?
                   
                                                                                   Proteiinipatukkaa....
 




                     VAI









Kasviksia ja kanapastaa fetajuustolla ?

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus ja täynnä painavaa asiaa, mitkä ovat itsellekin ajankohtaisia ja varmasti ihan jokaiselle meistä! Itselle ja omalle kropalle säännöllisyys on asia, mikä pitää mielen ja kropan kunnossa. Välillä rutiineista poikkeaminen voi tehdä ihan hyvääkin, mutta kun suuret linjat arkena ovat kunnossa, toimii kokonaisuuskin aika kivasti.

    VastaaPoista
  2. Totta, rutiinit ovat tärkeitä, mutta välillä tekee hyvää vähän höllätä :)

    VastaaPoista