Helsingin Sanomissa kirjoitettiin 20.6.2014 hyvä kirjoitus Kuka tietää totuuden ruoan terveellisyydestä?, jossa otettiin kantaa terveellisestä syömisestä esitettäviin väittämiin erilaisten asiantuntijoiden ja "asiantuntijoiden" osalta. Kirjoituksessa puhuttiin osuvasti tiedon sotkuisuudesta ja sen syntymisestä ainakin kolmen tahon puolelta: toimittajat, uskomustiedon levittäjät ja perustelematta väitteiden esittäjät. Yhdelle taholle, nimittäin ravitsemustutkijoille, annettiin arvostusta.Tutkijat nimittäin tieteen tyyliin eivät väitäkään tietävänsä lopullista totuutta, kuitenkin suurten linjojen suhteen ollaan yksimielisiä ja uuden tiedon myötä olemassaolevia käsityksiä päivitetään. Kirjoitus oli erittäin tervetullutta vaihtelua juupas-eipäskeskustelulle, tai no, onko sellainen edes keskustelua?
Kuka on ravitsemusterapeutti?
Ravitsemusterapeutti ei siis ole sama asia kuin ravintoterapeutti tai ravitsemusasiantuntija, sen sijaan ravitsemussuunnittelijan nimikkeellä samaan voi törmätä sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Muita paikkoja, joista ravitsemusterapeutin voi löytää, ovat esimerkiksi elintarvikefirmat (Valio, HK, Raisio…), yhdistykset ja liitot (Keliakialiitto, Diabetesliitto, Kuluttajaliitto…), yksityiset terveydenhuollon palvelun tarjoajat (Terveystalo, Syömishäiriöklinikka :)… ), kuntoutuslaitokset (Rokua, Masku…), opetusala. Trainer 4You personal trainereita kouluttavista yrityksistä on maininnan arvoinen, sillä ravitsemuskoulutuksesta vastaa ravitsemusterapeutti.
Mitä yhteistä sitten ravitsemusterapeuttien työotteessa on? Kokonaisvaltaisuus, asiakaslähtöisyys ja eräs tärkeä, vaikkakin mediassa parjattu piirre, suomalaiset ravitsemussuositukset: tutkittua, mutta ei 100% lukkoonlyötyä ja ehdotonta ruokavalio-ohjeistusta yksilöllisiin tarpeisiin sovellettuna. Hakukuista huolimatta suositukset ovat mielestäni hyvä pohja ruokavalion rakentamisessa monipuoliseksi ja riittäväksi yksilölliset tarpeet ja mieltymykset kuitenkin huomioiden. Nimittäin hyvän ravitsemusterapeutin tehtävänä on osata lukea vaikkapa ruokapyramidia ja lautasmallia asiakkaan/potilaan kielelle. Mustavalkoisuus ja ehdottomuus eivät kuulu ravitsemustieteeseenkään, hyvään lopputulokseen voidaan päästä eri reittejä.
Tiimitaidot, moniammatillinen yhteistyö muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, on myös merkittävä osaamisalue. Ravitsemustietouden jakaminen edelleen muille asiakkaan/potilaan kanssa työskenteleville varmistaa yhteisen sanoman, esimerkiksi lääkäreillä ja hoitajilla kun ei ole mahdollista pitää tietämystään kaikesta ajantasalla. Eikä tarvitsekaan. Sitä varten ravitsemusterapeutit ovat, että asiakkailla/potilailla olisi mahdollisimman kattava ja ajankohtainen tieto saatavilla terveyden eri osaa-alueista, tietoa kun tuotetaan massatahtia ja vain osa siitä on todella asianmukaista.
Olen ylpeä ammattikunnastani. Koulutuksen taso ja anti on hyvää ja jatko-opiskelumahdollisuuksia omaan tarpeeseen löytyy. Tietotulvan keskellä olen melko rauhallisin mielin, toivottavasti saan edes osan medialukutaidosta ja omaan tekemiseen luottamisesta siirrettyä omille asiakkailleni ja potilailleni jokaisen dieettien ja rajoitteiden perässä säntäilyn ja säikähtämisen sijaan.
Tätä ravitsemusterapeutti suosittelee :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti