tiistai 9. huhtikuuta 2013

Hyvä syöminen on painonhallintaa

Laihduttamista laihduttamisen perään
On toisaalta mielenkiintoista ja toisaalta hyvin turhauttavaa seurata viikosta toiseen lehdissä, televisiossa ja ihmisten puheissa laihduttamiseen tai painonhallintaan liittyvää uutisointia ja keskustelua. Tulee vaikutelma, että elämässä tärkeitä tavoitteita ovat ainoastaan painollisesti mitattavat tulokset ja nimenomaan alaspäin menevät lukemat. 


Toki painolla on vaikutusta terveyteen ja elämänlaatuun, ja toki ylipaino on näkyvä ongelma suomalaisten keskuudessa, mutta entä jos tarvetta varsinaiseen painonpudotukseen ei ole tai laihdutusyritykset johtavat vielä huonompaan lopputulokseen? 

Ihmedieetit ja hurjat usean kilon “saavutukset” lyhyellä aikavälillä kun yleensä edustavat terveyden kannalta epäedullisia ratkaisuja syömis- ja liikkumiskäyttäytymisessä... Liian paljon muutoksia liian nopeasti. Kuin pikakelauksella liikuntaa aiemmin harrastamattomasta ultraurheilija tai  2000-luvun hyvinvointiyhteiskunnan jäsenestä askeettisella kivikaudella eläjä.


Ongelmien ratkaisemista ongelmilla
Ymmärrän ylipainoon liittyvän huolen ja kärsimättömyyden ja halun saavuttaa hallintaa kiireisessä ja epävakaassa maailmassa syömisiä ja liikkumisia tarkkailemalla. Fakta kuitenkin on, ettei paino muutu hetkessä ja että elimistön perustarpeita, kuten vesi, ruoka, lepo, ei voida sivuuttaa ilman seuraamuksia. 


Laihdutushysteria herättää huolta sen pauloihin jääneiden joutumisesta haitalliseen kierteeseen, jossa tiukat paastot ja rääkkiliikkumiset  johtavat syömisenhallinnan ongelmiin ja sitä kautta painonhallinnan ongelmiin. Ongelmien ratkaiseminen niihin johtaneilla syillä eli entistä ankarammilla paasto- ja liikuntakuureilla syventää kierrettä. Kierteen seurauksena voi myös olla mielen sairastuminen, eli syömishäiriö. 

Lopputulos ei ole kummassakaan tapauksessa hyvä.

 

Maalaisjärjellä pärjää pitkälle
Tosiasia on se, että emme voi vaikuttaa suoraan painoon, eikä tarkoitus olekaan, että olisimme juuri tietyn kokoisia ja näköisiä. Voimme kuitenkin vaikuttaa elämäntapoihin, joiden summa paino on. Lisäksi elämäntavat vaikuttavat olennaisesti myös muihin terveyttä ja hyvinvointia lisääviin tekijöihin. Jos unirytmi, syömisrytmi ja liikkuminen on pielessä, jos stressi, päihteiden käyttö ja negatiivinen elämänasenne ovat osa arkipäivää, ei voi olettaa olevansa elämänsä parhaimmassa kunnossa. Mutta jos nämä osa-alueet fiksataan kuntoon, voi peilistä hiljalleen näkyä sutjakampi olemus. Korostan sanaa hiljalleen, nimittäin elimistössä tapahtuvat muutokset vievät aikaa, sitä koneistoa vastaan taisteleminen on turhaa. Se mikä on tullut ajan mittaan, lähtee ajan mittaan ja toisinpäin. 


Elimistöään ja itseään kunnioittamalla ja kuuntelemalla saadaan paras lopputulos. Ei itsestään, mutta tekemällä muutoksia, jotka pysyvät ja kestävät arkipäivien haasteet. Vain pitkäkestoisilla ja säännöllisesti toistuvilla muutoksilla saadaan aikaan pysyviä tuloksia, oli sitten kyse painosta tai talon rakentamisesta. Jo tämän ajatuksen iskostaminen päähän voi auttaa alkuun.

Kuva: Syömishäiriöklinikka /ryhmäterapiahuone
Loppukaneettina muistutettakoon, että ongelmakierteeseen joutunut tai jopa syömishäiriötä sairastava voi olla minkä painoinen tahansa. Itse asiassa se, mitä kyseinen ihminen ajattelee, tuntee ja kokee, näkyy hyvin harvoin päällepäin. Elämänhallinta voi olla sekaisin ja tavoitteet hakusessa painolukemista riippumatta. Näissä asioissa klinikalle tulevia autetaan. Samansuuntaista opastusta toivoisin mediassakin enemmän viljeltävän. Jotta hysterialta säästyttäisiin. Jotta ihmiset voisivat oikeasti paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti