tag:blogger.com,1999:blog-3053748008635310322.post316954387389850488..comments2023-03-16T14:57:46.411+02:00Comments on LOUNAALLA RAVITSEMUSTERAPEUTIN KANSSA: Mitä on monipuolisuus?Katja Mäkelähttp://www.blogger.com/profile/04776894248204117277noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-3053748008635310322.post-63779249885797374842015-04-25T18:39:55.698+03:002015-04-25T18:39:55.698+03:00Tosi hyvä kirjoitus! Ajattelen monipuolisuudesta a...Tosi hyvä kirjoitus! Ajattelen monipuolisuudesta aika lailla 100 % samalla tavalla kuin sinä. Johtuneekohan siitä, että ollaan samalla alalla ;-). Kiva, että käsittelit myös sitä, että kaikille ei sovi kaikki ja yksilöllisyys on hyvä huomioida. Tuntuu, että "virallisella puolella" usein tyrmätään kaikki rajoitukset huuhaaksi tai trendidieeteiksi ja "vaihtoehtopuolella" taas tyrkytetään niitä suunnilleen kaikille. Itsellä on siis todella vaikeaa IBS-oireilua kera iho-ongelmien ja kroonisten kiputilojen. Menee välillä hermot, kun yrittää selittää, että testaan ruokavaliomuokkausta x ihan syystä, en siksi, että se on trendikästä. Aina ei jaksa edes selittää ja kärsii vaan, jotta olisi "normaali" syöjä. Silti en ikinä tyrkyttäisi omia valintojani kaikille, vaan olen sitä mieltä, että ruokavalio pitää koota yksilöllisen tilanteen mukaan. Esim. aktiivisen syömishäiriön kohdalla suosittelen aina mahdollisimman laajaa ruokavaliota, koska ei voi tietää, johtuuko jokin vaiva yksinkertaisesti vajaaravitsemuksesta plus että syömishäiriöissä rajoitukset menevät helposti yli ja voivat muuttua hyvin haitallisiksi. Ylipäänsä ruokavaliokeskustelussa unohtuu usein myös psyykkisen komponentin merkitys, eli se, että ruokavaliorajoitukset voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa valtavan stressin, joka heikentää hyvinvointia paljon enemmän kuin se, että söisi jotain, mikä ei ole 100 % oikein tai terveellistä. Keliakia ja anafylaksian aiheuttavat allergiat ovat tietenkin eri juttu. <br /><br />Mutta siis tosi hyvin kiteytit monipuolisuutta. Sen voisin tietysti vielä lisätä, että monipuolisuudella taataan myös se, ettei jotakin ainetta tule aivan liikaa tai epätasapainoisesti. Eri ruoka-aineissa on esimerkiksi erilaisia home-, raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä, joilla ei ole niin väliä, jos syö ko ruoka-ainetta kohtuullisesti, mutta jos painottaa vahvasti syömisensä vain tiettyihin ruokiin ilman järkevää syytä, voi turhaan altistua suurille määrille tiettyjä haitta-aineita (esim. riisissä arseenille). Sori tämä ylipitkä vuodatus. Ilahdun vain aina, kun joku on kanssani ruoka-asioista tosi paljon samaa mieltä :-).Leijishttps://www.blogger.com/profile/07114955556192757811noreply@blogger.com